Iskanje po spletni trgovini

Ostrenje vseh vrst nožev

Ostrenje vseh vrst nožev

S Tormekovimi nastavki za nože lahko rezila nožev povrnete v prvotni in optimalni kot rezila. Ne ostrite ali polirate le na sami konici noža, kar le začasno poveča ostrino - ustvarite enakomerno in trajno fazo vzdolž celotnega rezila noža.

 

Tormekov tečaj ostrenja - ostrenje nožev

 

Wolfgang in Sèbastian iz podjetja Tormek v tem videu tečaju ostrenja govorita o različnih tehnikah ostrenja nožev. Ogledate si lahko ostrenje navadnega kuhinjskega noža, noža za ribje fileje in noža za odstranjevanje kože. V tečaju sta odgovorila tudi na najpogostejša vprašanja ter podala svoje nasvete in priporočila pri ostrenju nožev.

 

 

Trpežen rob rezila

 

Pri ostrenju in brušenju s Tormekovimi nastavki za nože imate popoln nadzor in dosežete konstanten kot roba za celotno rezilo noža. Ker nož ponovno brusite na enak kot roba, ne odstranjujete nepotrebne količine jekla, zato je ostrenje učinkovito. Poleg tega se noži minimalno obrabljajo, vi pa boste imeli korist, da vedno delate s ostrim nožem, naostrenim na idealen kot rezila.

 

Naostren nož

 

Če ste navajeni popravljati rob noža, ne da bi zapustili delovni prostor, lahko med ostrenjem na sistemu Tormek uporabljate brusilec za nože, vendar ne pozabite, da se bo kot roba po vsakem ostrenju nehote povečal. Po nekaj popravkih z brusilcem boste prišli do točke, ko boste morali obnoviti in izostriti celoten kot roba na predvideni kot.

 

(1) Oster rob. (2) Rob je obrabljen in zatopljen. (3) Po brušenju na namiznem kamnu ali ročno z brusilcem je rob spet oster, vendar s povečanim kotom roba.

Dull -knives _sharpen _1000

(4) Po določenem obdobju uporabe je rob ponovno zatopljen. (5) S ponovnim brušenjem se rob naostri do še večjega kota. (6) Rob se zdaj ponovno nabrusijo s Tormekom do prvotne oblike.

Dull -knives _sharpen _2_1000

 

Sharp knife with Tormek 2

 

Prijazno do jekla

 

Rob se med ostrenjem nenehno hladi z vodo, zato ni nevarnosti, da bi se jeklo pregrelo in poškodovalo. Ker odstranite minimalno količino jekla, bodo vaši dragoceni noži dolgo zdržali.

 

Izjemna ostrina

 

Pripomoček počiva na univerzalni podpori in vam omogoča popoln nadzor nad kotom roba. Ostružke, ki nastanejo med ostrenjem, zlahka odstranite na Tormekovem usnjenem brusilnem kolesu, ki rob spolira do ostrine britvice. Dobite zelo lep rob, ki bo trajal dlje.

 

Koti robov za različne vrste nožev

 

Idealen kot roba je odvisen od vrste noža in področja uporabe. Nož za rezanje mesa mora imeti večji kot roba, kot nož za rezanje zelenjave. Manjši kot roba (25°) bo rezal zlahka, vendar bo tudi bolj občutljiv na obrabo in poškodbe. Večji kot roba (40°) bo zagotovil močnejši in trpežnejši rob. V nadaljevanju sledi nekaj predlaganih kotov roba za ostrenje različnih vrst nožev.

 

Kot roba lahko nastavite z nastavkom AngleMaster WM-200. Za nože z majhno fazo, kot so kuhinjski noži, je lažje nastaviti kot roba na rezilo noža, nato pa prepolovite število stopinj, da dobite enak rezultat. Obiščite stran izdelka in si oglejte, kako deluje, ogledate pa si ga lahko tudi v filmu o nastavku za dolge nože KJ-140.

 

Noži za rezbarjenje lesa

Angles -woodcarving -knives _747

Noži za rezanje, za ribe in obrezovanje

Slicing -filleting -paring -knives _747

Noži za mesarje, kuharje in kuhinje

Knives -butchers -chefs _747

Lovski in športni noži

Hunting -and -sporting -knives _747

Koti ostrenja nožev - priporočila proizvajalcev

Priporočeni kot ostrenja noža je pogosto naveden na embalaži noža. Če ga tam ne najdete, ga lahko pogosto najdete na spletni strani proizvajalca. V podjetju Tormek so pripravili seznam, na katerem najdete priporočila za kote nekaterih "znanih" proizvajalcev nožev. Dokument s priporočenimi koti ostrenja nožev proizvajalcev nožev prenesite tukaj!

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti