Iskanje po spletni trgovini

Ostrenje orodij kotnih oblik

Ostrenje orodij kotnih oblik

V članku bomo opisali tehnike, ki jih lahko uporabljamo za ostrenje kotnih dlet.

Mobilni uporabnik? kliknite tukaj

Na Sheffildovem seznamu je več kot petdeset standardnih orodij kotnih oblik. Seznam vključuje tudi posebna orodja, kot so dleta z upognjenim hrbtom ter stranskimi upogibi. Ob redni uporabi bo potrebno orodja ponovno naostriti, kar se marsikomu zdi že vnaprej eno težjih opravil. Nekoliko znanja in potrpljenja, pa vam bo sčasoma uspelo tudi to.

Kotna dleta si lahko ogledate na tej povezavi: kotna dleta

Orodja oblike V

Rezalni rob

Kotna orodja imajo tri rezalne robove, ki jih sestavljata dve dleti in žleb* (*stičišče med njima). Žleb je majhen, vendar je najpomembnejši del orodja, saj z njim orodje reže.

Večina ljudi obravnava kotna orodja kot samo dve dleti, ter se ne zavedajo, da je tukaj najpomembnejši žleb. Kot rezultat brušenja, lahko orodje konča s konico na sredini.Rezalni robovi

Štrleča nit

Stranice manjših kotnih orodij lahko ostrimo, kot bi ostrili ravna dleta s poševnim naklonom. Tak način brušenja bo na sredini pustil štrlečo nit. Orodje je treba obdelovati tako dolgo, dokler niso vsi trije rezalni robovi poravnani. Največ časa bo potrebnega za ostrenje žleba, saj je njegov poševni del v sredini vsaj 40 % daljši od dlet. Priporočamo nekoliko daljše dleto, saj le-to omogoča, da orodje brusimo pod manjšim ter bolj udobnim kotom. Pomembno je obdržati ravno linijo od rezalnega dleta do žleba, saj ravno žleb zagotavlja prvi stik z lesom.

Štrleča nit

Ostritev s pilami

Za večja kotna orodja so najprimernejše pile z visoko zmogljivostjo , saj tako hitro dobijo želeno obliko. Najboljši rezultat lahko dosežemo z diamantnimi ali zelo kakovostnimi pilami za obdelavo kovin. Na sliki je prikazana pila, ki ima ravne reže. Uporabimo lahko tudi pile, ki imajo valovite reže. Pri piljenju moramo biti previdni, da delamo majhne ,ravne poteze in z njimi dosežemo gladko površino.

Pile si lahko ogledate na tej povezavi: Pile in rašpe.Pila

Glajenje s kamnom

Za manjša kotna orodja ter za oplemenitenje površin pri večjih orodjih se uporablja tehnika glajenja s kamni. Na voljo imamo dva kamna: fini (BB) in super fini kamen (Arkansas). Kamna lahko naoljimo ali preprosto namočimo z vodo  in z njima spoliramo stranice orodja. Po zaključenem poliranju s kamnom s pomočjo  40 mikronskega brusnega papirja v stilu poliranja čevljev, izboljšamo še površino orodja.

Gladilne kamne si lahko ogledate na tej povezavi: Brusilni pripomočki.

Gladilni kamen

Uporaba polirnega kolesa in polirne paste.

Po tem, ko so vse površine spolirane s kamni, lahko uporabimo tudi polirni kolut. Nanj nanesemo polirno pasto in ustvarimo izjemno oster rob. Najprej pobrusimo notranji rob dleta, nato preidemo še na zunanjega. Ta korak poliranja lahko ponovimo večkrat.

Polirna kolesa si lahko ogledate na tej povezavi: Dodatki za brusne stroje.

Polirni kolut

Ostrenje s pomočjo kanala

Zelo majhna kotna orodja je mogoče izostriti s polirno pasto in leseno kocko, v katero s kotnim dletom naredimo kanal ter vanj nanesemo pasto. Pasto previdno segrejemo ter jo vtremo v narejeni kanal. Nato preprosto povlečemo orodje nazaj po kanalu, da zbrusimo rezalne robove. Ko spojina postane temna, vemo je postopek ostrenja pravilen.

Polirne paste si lahko ogledate na tej povezavi: Brusilni pripomočki.

začetni utorPomikanje po utoruKončni utor

Opisali smo postopek ostrenja kotnih orodij. V nadaljevanju pa vam predstavljamo še nekaj nasvetov glede uporabe kotnih dlet.

Primer dleta

Predstavljamo vam nekaj nasvetov uporabe kotnih dlet:

  1. Ukrivljenih linij ne bomo mogli izrezovati, če bo orodje imelo pravi kot pod žlebom. Zunanji kot pod žlebom moramo zaokrožiti. Če tega ne storimo, je možnost da med delom odlomimo stranico orodja.
  2. Kotna orodja so primerna za rezbarjenje lesa ali usnja. Osnovni rezi naj bodo podolgovate oblike črke ¨S¨. Rezbarimo od strani do strani z oblikovanjem oblike S.
  3. Ozko kotno orodje lahko zelo olajša rezbarjenje podrobnih reliefov. Najučinkoviteje bo, če eno stran orodja poravnamo z ozadjem.
  4. 60° kotno orodje je vsestransko in neprecenljivo za čiščenje kotov vseh velikosti med rezbarjenjem. Paziti moramo, da sta obe stranici (dleti) v stiku z lesom in s tem se izognemo grdim utorom na površini.
  5. Skrivnost popolnega kotnega orodja za številne namene uporabe je, da je poševni del (žleb) pod istim kotom s stranicami dleta. V les naredimo dolg utor z orodjem, po katerem se lahko žleb orodja povleče nazaj in ga lahko naostrimo. S tem bodo vsi koti na dletu enaki.
  6. Kotna orodja so idealna izbira za skiciranje okoli detajlov. Z njimi lahko hitro naredimo globino blizu obrisa na katerem delamo še preden začnemo delati z drugimi orodji.
  7. Če nameravamo rezbariti reliefno, lahko za skiciranje po načrtu zelo učinkovito uporabimo kotna orodja.
  8. Nikoli ne delamo ravnih rezov v križne, saj se bo zunanji rob želel nadaljevati po križu.
  9. Kotna orodja uporabljamo postopno, kadar želimo narediti sence na teksturi. Z uporabo 45° kota lahko ustvarjamo senčena področja, pri 60° kotu lahko ustvarjamo srednje tone senc, pri 90° kotu pa bodo točke bolj osvetljene, saj bo dodana globina in s tem tudi bolj realen izgled izdelka.

 

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti