Iskanje po spletni trgovini

Osnovne tehnike rezbarjenja - to bi moral vedeti vsak začetnik!

Osnovne tehnike rezbarjenja - to bi moral vedeti vsak začetnik!

Ko se znajdete v delavnici z nožem v eni roki in kosom lesa v drugi, se lahko počutite nekoliko prestrašeni ali izgubljeni: kaj naj zdaj naredim? Kako naj ugotovim, kaj naj počnem z rokami, kako naj pravilno držim les? Vsakdo je tako razmišljal, ko je začel rezbariti, zato takšno razmišljanje v resnici ni sramotno. Kako se torej naučiti teh tehnik ročnega rezbarjenja? Na kaj se je treba osredotočiti in kako to popolnoma vaditi?

 

 

Osnovne tehnike rezbarjenja lesa

 

Obstajajo stvari, ki se jih morate ali ne rabite naučiti kot začetnik, vendar so nekatere med njimi bistvene in lahko vplivajo ne le na kakovost časa, ki ga boste preživeli v svoji delavnici, temveč tudi na vaše zdravje in dobro počutje. Zato je precej pomembno, da pred začetkom dela nekaj veste o rezbarjenju. V nadaljevanju so predstavljene tehnike, ki jih štejemo za osnovne tehnike rezbarjenja v lesu.

 

Seveda moramo najprej omeniti varnostna pravila. Če želite uživati v tem, kar počnete, in pri tem ne tvegati, da bi dobili poškodbo, morate nositi varnostno opremo, kot sta zaščitni trak, ščitnik za palec ali usnjene rokavice.

 

Med rezbarjenjem nikoli ne usmerjajte noža proti sebi in nikoli ne rezbarite proti sebi, temveč le potisnite nož stran od sebe. Tveganje, da vam zdrsne roka in da nož zaide nekam, kamor ne bi smel, ni nikoli zabavno.

 

Rezbarite navzdol, od najvišje točke lesa proti najnižji. Če ravnate nasprotno, lahko z orodjem zlahka polomite les. Ko se spuščate navzdol, je les podprt z lastno težo in se ne bo zlomil. Vedno želite rezati po strukturi lesa ali čez njo, saj imate tako večji nadzor nad svojim delom.

 

 

Če se vseeno odločite, da boste šli vzdolž lesa, to počnite z majhnimi potegi, da izrezljate majhne koščke lesa, saj če se želite znebiti velikih kosov, lahko ti med rezanjem počijo, kar vam bo otežilo postopek.

 

Končne dele lesa lahko izrezljate tako, da jih razrežete. To je običajno najtrši del lesa in zanj so potrebni zelo ostri instrumenti. Pri tem bodite previdni! Palec lahko položite na hrbtno stran noža ali dleta (ne predenj!), da uporabite večjo silo.

 

To so preproste tehnike rezbarjenja v les, ki jih morate poznati, da boste pri rezbarjenju varni in produktivni.

 

Ali obstajajo napredne tehnike rezbarjenja?

 

Tisto, čemur nekateri lahko rečejo napredne tehnike, bi mi poimenovali bolj strastne. Razumeti morate, da naprednejše rezbarjenje preprosto pomeni, da si želite narediti več, kot takrat ko ste začeli. Želite si razširiti svoj pogled, preizkusiti nove stvari in orodja, postati radoveden glede novih stvari, ki jih ljudje delijo z vami - temu pravimo da ste napredni.

 

Običajno gre za učenje tehnik, za katere še niste slišali - kaj na primer veste o japonskih tehnikah rezbarjenja? Seveda so drugačne, vendar gre tudi pri njih za uporabo drugačnega pristopa, da bi dobili čudovite rezultate, zato vas morda zanima prav to.

 

 

Japonske tehnike se večinoma uporabljajo za reliefno ali tridimenzionalno rezbarjenje različnih dekorativnih elementov, zato si morate, če se radi ukvarjate s tem, vsekakor ogledati vaje, da dobite navdih in preizkusite nekaj novega. Trik pri japonskem rezbarjenju je predvsem v orodjih - so veliko bolj raznolika in pri enem delu uporabljajo veliko število različnih instrumentov, da dosežejo tako impresiven rezultat.

 

Morda ste že slišali tudi za švedske tehnike rezbarjenja - tja se odpravite, če radi ustvarjate nenavadne kuhinjske pripomočke, kot so žlice, sklede, skodelice in podobno. Na to temo obstaja knjiga Willeja Sundqvista, ki je zelo podrobna in zapletena, vendar je popolnoma vredna ogleda.

 

Na platformi YouTube si lahko ogledate tudi veliko učnih gradiv o obeh teh slogih.

 

Osnovne tehnike reliefnega rezbarjenja v lesu

 

Težava pri reliefnem rezbarjenju je pogosto lahko v tem, da ravni rezbarjenja dobro in ločeno ohranjate, da na koncu ne zapravite veliko časa za nič.

 

Obstaja "pravilo palca", ki pravi, da najnižji del vaše reliefne rezbarije ne sme biti nižji od polovice višine lesa. Če na primer delate na lesenem kosu, ki je visok cca. 5 cm, mora biti najnižja raven nižja za 2,5 cm. Tudi vse ostale morajo biti razdeljene z enako mero. Če morate na istem primeru ustvariti 6 nivojev, morajo biti mere ustrezno 2,56 centimetra (najgloblji), 3,04, 3,55, 4,06, 4,57 in 5,08 centimetra.

 

Rezanje po diagonali je odličen trik za reliefno rezbarjenje (ali pravzaprav katero koli drugo rezbarjenje), saj ena stran poševnega reza orodja oblike V reže po strukturi lesa, druga pa proti njej. Pomembno je, da je obris urejen, saj boste rezbarili okoli njega, zaradi ostrih definiranih linij pa bo vaš reliefni rezbarski izdelek videti urejen.

 

Bodite pozorni in ne hitite; reliefni rezbar ustvarite z racionalno porabljenim časom in bodite previdni, saj gre za zelo temeljit način rezbarjenja, ki od rezbarja zahteva veliko natančnosti in časa.  

 

 

Bodite pozorni in ne hitite; reliefni rezbar ustvarite z racionalno porabljenim časom in bodite previdni, saj gre za zelo temeljit način rezbarjenja, ki od rezbarja zahteva veliko natančnosti in časa. 

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti