Iskanje po spletni trgovini

Izdelovanje lesenih žlic s Paulom Adamsonom

Izdelovanje lesenih žlic s Paulom Adamsonom

Delo z obliko, tipi lesa in orientacijo, kot ga prikazuje strokovnjak za zeleno rezbarjenje

-Paul Adamson

Jedilne žlice imajo različne sloge, ki so odvisni od funkcije, regionalne kulture ali trenutnega razpoloženja izdelovalca. V tem članku vam bom predstavil vrsto, ki jo najraje izdelujem, in opisal uporabo različnih vrst lesa na različne načine. Pri tem lahko uporabite zanimive dele jedra lesa in dodatne barve, ki jih ti dajejo.

Ustvarjanje dobre oblike

Učencem vedno svetujem, naj najprej izdelajo žlico z dobro obliko, da bo v roki, ustih in skledi delovala pravilno. To je pomembno in se ga kmalu naučimo. Nato je mogoče les okrasiti z rezbarskim orodjem za fino oblikovanje površine, vendar ima odličen kos lesa pogosto že na začetku veliko značaja.

1.

Majhne veje debeline približno zapestja so material, ki ga ni težko dobiti, in večina žlic je izrezljanih iz njih.

2. 

Ko les razcepite na pol, lahko na bolj ravno razcepljeno stran narišete zgornji profil oblike žlice. Lahko pa tudi sploščite stranico in obliko  narišete na to stično stranico. Ta način je pogosto najprimernejši, da je skleda žlice močnejša, poleg tega pa se po končanem delu na notranji skledi pojavijo lepi krožni vzorci, ki so posledica rezanja skozi letne rastne obroče.

3. 

Če imate srečo, imate morda dostop do hlodov večjega premera, ki so pogosto odpadki pri drevesnih sečnjah. Večja drevesa so imela več časa, da so si ustvarila notranjo izrazito sredico, ki je v lepem kontrastu z beljavo, katera je bližje lubju.

4. 

S tem se lahko poigramo, če deblo razcepimo, kot torto. S tem se ustvarita dve ravni stranici v obliki klina, z risanjem zgornjega profila žlice na eni od stranic pa lahko vključite ravne linije rastnih obročev in dve ali več barv.

5.

Ko imate tangencialno ali radialno razcepljen kos lesa, lažje načrtujete žlico, če ga obrežete v pravokotno velikost približno 200 x 50 x 30 mm. Radialnemu kosu je treba le odcepiti vogal ene strani in obrezati polizdelke iz lesa, ki so hitro izdelani in imajo minimalen odpadek, zato so kot nalašč za proizvodno rezbarjenje žlic.

Kosi lesa

Ročica žlice

Ker izdelujemo jedilne žlice, je najpomembnejši del, ki mora biti pravilen, ročica. Tu uporabljamo ravne dele lesa, kar prihrani čas pri zbiranju in obdelavi, vendar ima odlična jedilna žlica ročaj višje od sklede. Prvi postopek, ki to omogoči, je oslabitev vlaken na najnižjem delu sklede morebitne žlice. To najlažje storite tako, da z žago naredite rez, globok približno 7 mm in širok za celotno širino žlice, dva do tri prste od enega konca navzgor.

6.

Nato začnite sekiro spuščati od vrha ročaja žlice navzdol, da se srečate s koničnim rezom.

7.

S sekiro odrežite preostali konec in s tem ustvarite začetek lesenega dela ročaja. Za to je potrebna praksa in očitne nevarnosti, povezane s ostrimi sekirami. Tisti, ki imajo dostop do tračne žage, jo lahko uporabijo za enostavno odstranjevanje lesa.

8. - 11.

Zdaj lahko zmanjšamo širino žlice tako, da odrežemo material s stranskih profilov. Pri tem si lahko pomagamo z tračno žago, katera nam bo omogočala grobo oblikovanje žlice.

Ko je to končano, lahko odstranimo zgornje vogale pri skledi, nato pa še spodnje vogale.

12.

Naslednja stvar, ki jo rad naredim, je, da kos nekoliko stanjšam, tako da odstranim nekaj lesa s spodnje strani ročaja žlice in sklede. Pustimo približno 15 mm debelo stran, da lahko ustvarimo globino sklede in po potrebi prilagodimo obliko žlice.

Rezbarski noži

Žlica je zdaj grobo obdelana s sekiro, na vrsti  je rezbarski nož, da uredi zgornji profil žlice, da bomo vedeli, da je ročica pravilno nastavljena in da bo skleda vstopala v hrano in usta pod pravim kotom. Uporabljam rezbarske nože s fiksnim ročajem in ravno brušeno fazo ali rahlo izdolbenimi. Izogibajte se izbočenim nožem ali rezilom s sekundarno fazo.

13.

Zgornji del sklede je težko obrezati z ravnim nožem, zato je ukrivljen nož za žlice odličen za začetek vdolbine, ki jo lahko nato z ravnim nožem uredite okoli zgornjih robov, ki ostanejo. Na tej točki lahko dokončate celotno izdolbitev sklede.

Ročaji nožev

Zdaj, ko je vrh končan, lahko z nožem uredimo stranice žlice in dosežemo končno širino. Na voljo je pet ročajev za nože ali prijemal, ki jih lahko uporabite, da bo dokončanje vsakega izrezljanega dela čim bolj varno in enostavno.

14.

Stranice ročaja lahko naredite tako, da žlico naslonite na telo in delate proti sebi. Ta prijem je najbolje opisati in vaditi v družbi drugih veščih ljudi. Če ga izvajate varno, je to zares zelo uporaben prijem za dolge dele lesa.

15.

Potisk s palcem je odličen za zgornje vogale sklede. Preprosto držite nož v dominantni roki, ga položite ob les, palec pa pritisnite le z nasprotno roko. Palec lahko uporabljate tudi za vrtenje. To je odličen način za previdno odstranjevanje majhnih kosov lesa.

16.

Metoda lupljenja krompirja je najboljša tehnika za odstranjevanje lesa s stranic in konca žlice.  Previdno režite proti sebi s stiskalnimi gibi dominantne roke. Samo ne režite neposredno proti palcu, ki je naslonjen na obdelovanec. Tudi v tem primeru si vzemite čas in če je delo z nožem za vas nekaj novega, razmislite o vključitvi v klub ali tečaj, kjer boste dobili pomoč.
Če še niste končali z izdolbenjem sklede z upognjenim nožem za žlice, je zdaj pravi čas. Ob ročaju se poglobite, spredaj pa skoraj plosko in plitvo, tako da omogočite dobro zajemanje hrane.

17. - 18.

Zgornji profil in stranice so zdaj končani

Zadnji del, ki ga je treba dokončati, je spodnji del žlice. Tega je treba le dvigniti, da bo ustrezal zgornjemu profilu. Tam, kjer se stikata ročaj in skleda, pustite debelino, da ohranite trdnost. Preostali deli morajo biti tanki, do 2 mm.

19.

Eden o prijemov za nože, ki ga lahko pri tem uporabite, je sprednji prijem. Nož držite v dominantni roki in ga stisnite v pest, rob je obrnjen stran od vas. Predstavljajte si, da oblikujete konico šotorskega žebljička, ki reže stran od vas, v zrak in pušča konec obdelovanca. Gre za močan prijem, ki je manj nadzorovan, zato bodite pozorni na to, kje bo končal rob. Preverite, ali so v bližini druge osebe.

20.

Varnejši prijem je prijem s prsnim vzvodom - prav tako močan, vendar z večjo možnostjo nadzora nad tem, koliko se nož premika. Nož držite kot pri pred ročnem prijemu, naravnost pred seboj, vendar ga obrnite za 90°, tako da je rob obrnjen na vašo dominantno stran. Položite rob na les in oba prsta približajte telesu, tako da se hrbtni strani prstov dotakneta trebuha ali prsnega koša. Les in nož morata tvoriti križ. Pri rezanju hkrati premikajte nož in les, tako da bosta delovala kot škarje. Dokler se hrbtni strani prstov opirata na telo in obračata skozi rez, lahko zgornji del telesa dobro izkoristite.

21.

Vsem robovom dajte poševno ostrino, da odstranite ostre robove, ki so ostali po rezbarjenju, in pomagate pri nadaljnjem tanjšanju kosa.

22. - 23.

Vse je narejeno in končano z vtiranjem lanenega olja, nato pa še pobrusimo z gladkim in trdim brusnim papirjem. Nekaj tednov jih pustite, da se strdijo, in pripravljeni so za dolgoletno uporabo.

Preverite stran Paula Adamsona tukaj

Več podobnih člankov lahko preverite v reviji Wood Carving 2022

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti