Iskanje po spletni trgovini

Brušenje rezbarskih orodij

Brušenje rezbarskih orodij

Tehnike za rezbarska orodja in orodja oblik V

 

Tehnika ostrenja rezbarskih orodij in orodij v obliki črke V se razlikuje od orodij, kot so ravnila in dleta z ravnim robom - jeklo je tanjše in kot roba manjši, zato je ostrenje občutljivejše. Pogosto je za izboljšanje rezilnega roba dovolj že poliranje.

 

Tormekov tečaj ostrenja - rezbarska orodja

 

Wolfgang in Sébastien iz podjetja Tormek v tem razredu ostrenja predstavita ostrenje rezbarskih nožev in različnih rezbarskih orodij, kot so orodja v obliki V, upognjena rezbarska dleta, orodja za izdelavo violin in drugo.

 

 

Ker ima rezbarsko orodje pogosto upognjen rob, poteka ostrenje na ozkem in izbočenem mestu, površina, ki je v stiku z brusilnim kamnom, pa je zelo majhna. To pomeni, da je lahko pritisk pri brušenju zelo velik, tudi če na orodje z rokami izvajate le majhen pritisk.

 

Sharpen Woodcarving Tools With Tormek Sharpening Carving Gouge 1920X885

 

Če bi pri ravnem rezilu, ostrili več, kot je potrebno, to ni pomembno. Če pa boste preveč nabrusili na mestu na ukrivljenem rezilu, se bo oblika roba spremenila in ga bo treba ponovno nabrusiti. To velja tudi za orodja v obliki črke V - pretirano brušenje na enem krilu pomeni, da je treba ponovno zbrusiti celoten rob.

 

Najprej se vprašajte, ali morate orodje nabrusiti ali pa ga morate samo spolirati. To velja zlasti pri delu z majhnimi in občutljivimi orodji z majhnim kotom roba. Rahlo pretirano brušenje na enem mestu pri teh orodjih povzroči izrazito jamico ali vdolbino na konturi roba.

 

Osnovno priporočilo je torej, da majhnih in občutljivih orodij ne ostrite, temveč jih spolirate na usnjenem polirnem kolesu s Tormekovo polirno pasto. Vendar je ostrenje na brusilnem kamnu potrebno v naslednjih primerih:

 

  • rob je postal preveč top, da bi ga bilo mogoče spolirati.
  • Želite spremeniti obliko roba, npr. kot ravnine roba.
  • Želite spremeniti kot roba.
  • rob je poškodovan.

 

Sharpen Woodcarving Tools With Tormek Sharpening Carving Gouge 3 1920X885

 

Postopek ostrenja

 

Brušenje lahko opravite prostoročno ali s pomočjo nastavkov na brusilnem kamnu. Uporaba nastavkov je enostavnejša in omogoča boljši rezultat, saj se lahko osredotočite na to, kje se rob dotika brusilnega kolesa, ne da bi bili pozorni na kot roba in položaj orodja, ki ga nadzoruje priprava.

 

Preden začnete z brušenjem, rob zbrusite do pravilne oblike. Gledano s strani mora biti rob videti kot ravna črta.

 

Rob je zdaj top, kar lahko jasno opazimo, ko se od njega odbija svetloba. Videti morate, da se svetloba odbija vzdolž celotnega roba. Topi rob se imenuje linija svetlobe in je vodilo za brušenje. Če natančno opazujete črto svetlobe in ostrite le tam, kjer je najdebelejša, boste dosegli popolnoma brušen rob. Pozorni bodite na to, da prenehate z ostrenjem, ko je črta svetlobe zbrušena.

 

Dobra osvetlitev je pomembna pri vseh postopkih ostrenja in brušenja, pri ostrenju rezbarskih dlet in V-orodij pa je nujno potrebna, saj morate jasno videti črto svetlobe. Uporabite prilagodljivo svetilko in jo postavite blizu stroja.

 

Rezbarska dleta in orodja v obliki črke V imajo krilca. Ta se bolj ali manj nagibajo naprej, ko leži faza na lesu. Naklon lahko opišemo kot kot ravnina roba. Ta kot določa, kako bo orodje rezalo v les. Moral bi znašati približno 20°, da bi krila in sredinski del roba delovali na najboljši način in da bi v lesu ostal čist rez. To priporočilo je neodvisno od kota roba.

 

OPOMBA Brušenje rezbarskih orodij na hitrih brusilnikih in tračnih brusilnikih nikakor ni priporočljivo! Brusijo preveč agresivno, zaradi česar je nemogoče nadzorovati brušenje in razvoj toplote, ki povzroča strjevanje tankega jekla.

 

Sharpen Woodcarving Tools With Tormek Sharpening Carving Gouge 2 1920X885

 

Brušenje rezbarskih orodij

 

Po ostrenju se rezilo poboljša, da dobi čim bolj fino površino. Odstraniti je treba tudi preostale odrezke na žlebu (v notranjosti). Zunanje brušenje se lahko opravi prostoročno s kamnom z drobno zrnatostjo ali z nastavki na usnjenem polirnem kolesu. Notranjost se lahko polira prostoročno s gladilnimi jermeni ali na profiliranih polirnih kolesih.

 

Poliranje je pomembno, saj finejša površina na poševni površini in žlebovih omogoča lažje rezanje in daljšo ostrino orodja. Površina, ki ostane na lesu, je z odlično brušenim orodjem tudi bolj gladka.

 

Prednost je, če pri poliranju uporabljate tudi nastavke. Tako delate pod enakim kotom kot pri brušenju, rob pa se v smeri polirnega kolesa giblje enako kot v smeri brusilnega kamna. Poleg tega lahko naredite poskusne reze v les, nato pa se po potrebi vrnete in nadaljujete z brušenjem v popolnoma enakem položaju orodja proti brusilnemu kolesu.

 

Sharpen Woodcarving Tools With Tormek Sharpening Carving Gouge 4 1920X885

 

Zaobljenost konice

 

Tormekovi usnjeni polirni koluti delujejo na enak način kot gladilni jermen iz usnja, ki je prilepljen na kos lesa. Če si rob ogledate pod mikroskopom, boste opazili, da je zunanja konica roba rahlo zaobljena, saj usnjeni polirni kolut ni tako trden kot brusni kamen. Vendar je pri uporabi šablone ta zaobljenost zanemarljiva in ne vpliva negativno na rezilno sposobnost orodja. Pravzaprav je verjetno, da mikroskopska zaokrožitev okrepi zelo občutljivo zunanjo konico roba.

 

Teoretično bi lahko rekli, da je konica roba, brušena na ravnem trdem kamnu, ostrejša. Vendar to velja le, preden začnete z orodjem delati. Takoj ko rob prodre v les, nanj vplivajo vlakna in se mikroskopsko zaobli in celo upogne. To je zato, ker je zunanja konica pri teh orodjih, ki imajo majhne kote robov, včasih le 20°, izjemno občutljiva. Od praktične kakovosti ostrine roba in njegove trajnosti je odvisno, kako se orodje obnese po nekaj rezih v les.

 

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti