Iskanje po spletni trgovini

Izbira rezbarskega orodja kot začetnik?

Članek, ki zajema uporabo ter izbiro orodij kot začenitk rezbarjenja.

 

 

Mobilni uporabnik? kliknite tukaj

Kako izbrati in uporabljati rezbarska orodja kot začetnik?

Rezbarjenje lesa je zagotovo eden lepših hobijev zlasti, če imate radi les in izdelke iz lesa.

Ob odločitvi, da se bomo pričeli ukvarjati z novim hobijem, se nam pogosto poraja več vprašanj. Razmišljati začnemo, kakšna znanja potrebujemo, kakšni materiali so najbolj primerni za končni izdelek ter kakšna orodja naj uporabljamo.

V tem trenutku vstopimo mi z našimi objavami oz. začetniškim vodnikom o rezbarjenju lesa.

Kako izbrati in uporabljati rezbarska orodja kot začetnik?

Izbira rezbarskega orodja

Na trgu je množica najrazličnejših orodij od najcenejših do zelo dragih. Pri cenejših variantah je pogostejša hitra obraba rezil.

Najpomembneje se je prepričati, iz kakšnih materialov so orodja narejena. Poiščite rezila z visoko vsebnostjo ogljika ta so tista, ki veljajo za najboljša za rezljanje trdih materialov, kot je les. 

Nožke z visoko vsebnostjo ogljika si lahko ogledate tukaj

Ne pozabite ostriti in brusiti orodij pred vsako uporabo, saj s tem zagotavljate daljši čas obstoja vaših orodij. Ostro rezilo, pripravljeno za delo, vam bo v veliko pomoč. Pri tem pa je vsekakor potrebna previdnost, da ne pride do neljubih poškodb.

Za vzdrževanje orodja boste potrebovali komplet za ostrenje rezil, ki vsebujejo zmesi za poliranje in usnjen trak. Ne pozabite na ščitnik za palec ali varnostni trak, ki varuje roko pred različnimi težavami. Pomembno je, da jih nosite vsakič, ko rezbarite.

Pakete za začetnike lahko kupite tukaj

Rezbarski nožki in usnjen brus

Katere materiale potrebujete za rezbarjenje

Po izbiri dobrega orodja je pomembno tudi to, kakšen les uporabiti za rezbarjenje. Idealna vrsta lesa je prilagojena vašim potrebam, kar pomeni, da če želimo izrezljati kuhinjsko posodo npr. žlice ali sklede, potrebujemo ustrezen trdi les (javor ali češnja), ki minimalno vpija vlago, je trpežen in se ne bo zlahka zlomil. Če pa radi izdelujete okrasne rezbarije, lahko uporabite katerokoli vrsto mehkega ali trdega lesa. Za učenje in pridobivanje znanja se priporoča se lipov les, kasneje pa se preide na trše vrste lesa. Lipov les je mehka vrsta lesa s svetlo barvo, ki ne bo ovirala barvanje izdelka.

preverite ponudbo lesa za rezbarjenje tukaj

Varnost pri rezbarjenju

Kako se začnemo učiti rezbarjenja lesa.

Na naši spletni strani je rubrika knjig in priročnikov, kjer lahko najdete različne vaje in napotke za rezbarjenje. Pridobite osnovna znanja, nabavite si dobra orodja, primeren kos lesa in pričnite z izdelavo vašega prvega rezbarskega izdelka. Malo navdiha ter motivacija in uspeh je zagotovljen.

Prijetno rezbarjenje vam želi Podjetje Rek d.o.o.

zaključen rezbarski izdelek

 

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti