Iskanje po spletni trgovini

Brušenje stružnih orodij s strojčki Tormek

Brušenje stružnih orodij s strojčki Tormek

Če se ukvarjate s struženjem lesa in še niste odkrili podjetja Tormek, obstaja velika verjetnost, da boste presenečeni, ko boste videli, kako veliko razliko lahko naredi res dobro nabrušeno orodje pri končnem rezultatu na stružnici. Kot veste, se občutek nadzora in pretočnosti na stružnici začne z ostrim orodjem.

 

ostrenje stružnega dleta

 

Ostrenje orodij za struženje lesa z Glennom Lucasom

 

Glenn Lucas je mojster struženja lesa in učitelj. V svoji dolgoletni karieri profesionalnega strugarja skled je izkusil prednosti ostrih orodij, ki so pripravljena za struženje že v nekaj minutah. V tem videoposnetku Glenn razlaga, kako nastaviti sistem za ostrenje Tormek in kako naostriti vsa različna orodja za struženje z nastavki, ki jih vključuje komplet za struženje TNT-808.

 

 

Manj ostrenja - več struženja!

Tormekov način ostrenja se razlikuje od drugih metod brušenja, kot so hitri namizni brusilniki ali tračni brusilniki. Tormek se jasno razlikuje med oblikovanjem in ostrenjem. Ko je orodje oblikovano v pravo obliko, pri ostrenju odstranite le minimalno količino jekla - samo popravite rezilni rob. Prednost minimalnega odstranjevanja jekla je, da je ostrenje hitro, poleg tega bo vaše dragoceno orodje zdržalo veliko dlje.

 

S patentiranim nastavkom stružnih orodij TTS-100 je vsak vidik nastavitve preprost, zato ste lahko prepričani, da boste ob vsakem ostrenju dobili popolnoma enako obliko orodja, ne glede na to, da se premer kamna z leti spreminja.

 

Zaradi visoke stopnje nadzora pri ostrenju v kombinaciji z vrhunskim rezultatom ostrenja so številni novi uporabniki poročali, da se je njihovo struženje po prehodu na sisteme Tormek izboljšalo. Novo naostrena stružna dleta lahko ustvarijo najbolj občutljive podrobnosti in pustijo najčistejše možne reze z malo ali nič potrebe po ponovnem brušenju. In kar je še pomembneje, lahko ste prepričani, da se bo vaše orodje na stružnici ves čas obnašalo na popolnoma enak, predvidljiv način. Fina površina brušenja, pridobljena s Tormekovim vodno hlajenim brusilnim kamnom, v kombinaciji z usnjenim polirnim kolutom omogoča, da rob ostane oster dlje časa. Na koncu boste porabili manj časa za ostrenje in imeli več časa za struženje!

 

Razlika med oblikovanjem in ostrenjem

 

Pri oblikovanju orodja odstranite jeklo, da dobite želeno obliko in kot roba. Pri ostrenju se samo dotaknete roba obstoječe oblike, da obnovite ostrino. Prednost Tormekove metode je v ostrenju, ki se izvaja z natančnim ponavljanjem oblike in kota roba. Ker se odstrani zelo malo jekla - samo popravite rob - je metoda Tormek zelo hitra.

 

Če imate novo orodje in morate na začetku precej spremeniti obliko, lahko prihranite čas z uporabo hitrega namiznega brusilnika skupaj s Tormekovim kompletom za montažo namiznega brusilnika BGM-100. Ta omogoča uporabo Tormekovih nastavkov za ostrenje stružnih dlet in nastavitev skozi celoten postopek ostrenja. Ko na namiznem brusilniku ustvarite želeno obliko, ohranite orodje v nastavku in ga preprosto prestavite na Tormekov brusilnik za končno ostrenje in brušenje. Po tem bo nadaljnje ostrenje enostavno, saj boste morali na Tormekovem vodno hlajenem brusilnem stroju le popraviti rob.

 

Brušenje s sistemom Tormek

 

Ostrenje stružnega orodja

 

Kako dolgo traja ostrenje stružnih dlet?

 

Če poznate svoje nastavitve, je to opravljeno v približno 30 sekundah do minuti.

 

Zakaj je brušenje orodja lažje z stroji Tormek?

 

Pri ostrenju na kamnu Tormek in brušenju na usnjenem polirnem kolesu se ustvari zelo fina površina roba. Finejša površina roba pomeni ostrejši rob, ki se lažje zareže v les.

 

Kako ostane rezalni rob orodja oster dlje časa?

 

Razloga sta dva. Rob, pridobljen s hitrim suhim brusilnikom, je hrapav, medtem ko je rob, naostren s strojem Tormek, veliko finejši. Finejši rob je bolj odporen proti obrabi. Poleg tega se rob Tormek nikoli ne more pregreti in izgubiti svoje trdote.

 

Zakaj je metoda Tormek tako hitra?

 

Odgovor je hitra nastavitev nastavkov in to, da lahko dosežete natančno ponovljivost. Samo popravite obstoječi rob in odstraniti je treba le majhen del jekla. S pravo opremo za ostrenje lahko prihranite veliko časa. Mit je, da je sistem Tormek počasen. Nastal je, ker strugarji niso jasno razlikovali med oblikovanjem in ostrenjem. Ko orodje zbrusite v pravo obliko, kar je običajno treba storiti le enkrat, je treba rob hitro popraviti in izostriti do vrhunske ostrine.

 

Kako lahko brusilni kamen Tormek zdrži tako dolgo?

 

Ker ob vsakem brušenju samo popravite rob, je obraba kamna omejena. Ker je ostrina trajna, z brusilnim kamnom Tormek ostrite redkeje. Velik premer kamna, 250 mm, in širina 50 mm, imata tudi bistveno večji obseg ostrenja v primerjavi z manjšim brusilnim kamnom z omejeno življenjsko dobo.

 

Video: kako dolgo traja ostrenje stružnega orodja?

 

Brušenje orodij

Prikaz stružnega orodja

Kako dolgo traja brušenje stružnih orodij?

 

Brušenje orodja s strojem Tormek traja od 10 do 20 minut, odvisno od prvotne oblike orodja in količine jekla, ki ga je treba odstraniti. Dodatne minute, ki jih boste morda porabili za stroj Tormek, so naložba, s katero zagotovite najboljšo zmogljivost svojega orodja; lahko ste prepričani, da se rezilni rob zaradi pregrevanja ne bo zmehčal in da trajnost ostrine ne bo prizadeta. Upoštevajte, da orodje običajno oblikujete le enkrat.

 

Ali potrebujem hitro delujoč namizni brusilnik (suhi brusilnik)?

 

Ni nujno. Če ga že imate na voljo, ga lahko uporabite, da prihranite čas brušenja pri začetnem grobem oblikovanju. Če je tako, brusite nežno, da se rob orodja ne pregreje. Za končno oblikovanje in konico roba preidite na Tormekov vodno hlajeni kamen.

 

S kompletom za pritrditev na namizni brusilnik BGM-100 lahko zdaj pri oblikovanju orodij na namiznem brusilniku uporabljate Tormekove nastavke za struženje lesa SVD-186, SVS-50 in SVD-110. Ker patentirani nastavek za nastavitev orodja za struženje TTS-100 deluje na vseh premerih kamnov, sta oblika in kot roba natančno ponovljena, tudi ko preidete z manjšega kolesa namiznega brusilnika na velik brusilni kamen Tormek.

 

Zakaj bi Tormek, pionir na področju ostrenja z vodnim hlajenjem, predstavil svoje nastavke tudi za namizne brusilnike?

 

Prepričani smo, da je Tormekov stroj z vodnim hlajenjem boljši pri ostrenju skoraj vsakega robnega orodja v vaši delavnici. Vendar ni skrivnost, da je pri orodjih za struženje lesa začetno oblikovanje mogoče hitreje opraviti na namiznem brusilniku. Vemo, da imajo nekateri strugarji lesa, ki se posvečajo stroju Tormek, tudi dostop do namiznega brusilnika in ga uporabljajo za prvo grobo oblikovanje. Ročni brusilnik je težko nadzorovati in zlahka odstranimo preveč jekla, kot je potrebno. Zdaj lahko skozi celoten postopek brušenja uporabljate enako natančne Tormekove nastavke. Pri doseganju prave oblike na namiznem brusilniku ni več poskusov in napak. Na namiznem brusilniku lahko izkoristite prednosti hitrega odstranjevanja jekla, na Tormekovem vodno hlajenem brusilnem kamnu in usnjenem brusilnem kolutu pa dobite tudi najboljšo površino - vse to v enem sistemu pripravkov.

 

Če še nimate stroja Tormek, lahko še vedno izkoristite prednosti natančnega sistema Tormekovih nastavkov na namiznem brusilniku in zlahka dobite želeno obliko in kot roba. Ker sistem Tormek nadzoruje te dejavnike, se bodo orodja na stružnici ves čas obnašala na popolnoma enako predvidljiv način. Načelo za nastavitev oblike in kota roba je enako ne glede na to, kateri stroj uporabljate. Če se pozneje odločite, da boste v svojo delavnico dodali stroj Tormek, boste že imeli pripravke, ki jih potrebujete za svoja stružna orodja.

 

Ali je mogoče z visoko hitrostnim suhim brušenjem vplivati na rob HSS (high steel speed)?

 

Da. Znano je, da se ogljikovo jeklo pri pregrevanju zlahka poškoduje. To velja tudi za jeklo HSS, vendar je kritična temperatura veliko višja. Sam konec konice, ki je zelo tanek, lahko zlahka doseže temperaturo, ki vpliva na temperaturo. Segrevanje lahko omejite tako, da orodje ohladite v vodi, vendar potem obstaja nevarnost nastanka mikro razpok, ki so očem nevidne.

 

Proizvodni strugarji cenijo kratek čas, ki ga porabijo za ostrenje, kar jim omogoča več časa za struženje. Poleg tega robovi zdržijo veliko dlje kot, da bi uporabljali namizni brusilnik in gladilne kamne.

 

Ker je rob ostrejši, bo pri orodju dlje držal ostrino. Rob hitreje in lažje reže les, na lesu pa pusti bolj gladko površino. Poleg tega se v delavnici ni več treba ukvarjati z iskrenjem ob brušenju ali brusnim prahom."

Oddajte svoj komentar
Filtri
Razvrsti